Wat een mooie nieuwe site, wat een mooie (nieuwe) dansers! De jaarlijkse voorstelling van L.O.F. komt er weer aan en ik ben benieuwd waar het dit jaar gaat. Daarom interviewde ik Charlotte. 

Ha Charlotte, waar gaat jullie voorstelling dit jaar over?
Op 16 april in Theater Aan de Slinger in Houten danst L.O.F. ‘DE FRiek!FABRIEK’. Deze voorstelling gaat over het wel of niet volgen van een leider. De fabrieksbaas denkt in zwart-wit. Dat hebben de arbeiders na een tijdje wel gezien. Ze zijn klaar met de massaproductie en willen hun eigen kleur produceren. Maar daar wil de fabrieksbaas niks van weten. Hoe loopt dat af?

Maar, is dat niet dezelfde voorstelling als vorig jaar?
Dat klopt; vorig jaar dansten we inderdaad ook DE FRiek!FABRIEK. Toen voor de heropening van De Gelderlandfabriek in Culemborg.

Wat maakt dat jullie de voorstelling nog een keer doen?
We hebben vorig jaar hard en lang gewerkt voor DE FRiek!FABRIEK. Ik vind het zonde om dat werk weg te gooien na 2 voorstellingen. Want door herhalen, analyseren van je werk en het nog eens onder de loep nemen van je keuzes vindt verdieping plaats. In dans betekent dat het nog grondiger oefenen van de choreografie of de inleving in een rol. Zelf dans ik mijn eigen voorstellingen soms wel 80 keer! Na de 15e keer denk ik ‘oo, nu begin ik erin te komen!’

Ook voor mij als choreografe biedt het de mogelijkheid om van de voorstelling een 2.0 versie te maken. Een cabaretier heeft immers ook een aantal try-outs om de voorstelling te perfectioneren. Een voorstelling maken is geen fast food, die kun je best even laten borrelen en koken voordat -ie gaar is. Dat vraagt overigens ook veel inzet van de dansers. Want sommige dansen hebben we al wel 80x geoefend! Maar als je dan ziet dat het resultaat steeds beter wordt, dan weet je dat het die tijd en energie waard is.

Is DE FRiek!FABRIEK dan precies hetzelfde als vorig jaar?
Nee, zeker niet! De voorstelling wordt nu gespeeld in Theater Aan de Slinger, wat voor mij wezenlijk verschil maakt in hoe we de voorstelling neerzetten. Tel daarbij op dat we een aantal nieuwe dansers in de groep hebben die een eigen stempel drukken op de voorstelling, maar ook dat de dansers die de vorige voorstelling dansten zich verder hebben ontwikkeld. De delen die ik vorig jaar heel mooi vond en waar ik ook goede feedback over heb gekregen, heb ik gehouden. Feedack die ik veel hoorde was dat vooral de eerste helft interessant was als verhaal, maar dat de tweede helft een beetje los eraan hing. Daar was ik het niet persé mee eens, maar ik heb me er wel iets van aan getrokken en daarom is de 2.0 versie één helft, zonder pauze, maar wel met een einde zoals ik dat mooi vind 😀

Misschien vind je deze versie beter of had je toch liever de vorige versie. Maar het onderzoek samen met de dansers an sich vind ik alvast een interessante ervaring. Straks ben ik natuurlijk benieuwd naar de mening van ons publiek!

De FRiek!FABRIEK 2017Komt het beeld van de poster (Stijn transformeert van jongen naar meisje) ook terug in de voorstelling?
Niet precies op die manier, maar wel als symbool. De poster waarop Stijn transformeert tot transgender meisje is voor mij DE  ode aan anders zijn. Het lijkt mij een van de meest moeilijke dilemma’s als je ontdekt dat je eigenlijk liever van het andere geslacht zou willen zijn. Ik vind het overigens van heel veel lef getuigen dat Stijn voor 1 dag in de huid is gekropen van een transgender meisje! In de voorstelling speelt hij de fabrieksbaas en krijgt hij net als de arbeiders in zijn fabriek te maken met de vraag ’wie ben ik?’

Waarom zou niemand DE FRiek!FABRIEK mogen missen volgens jou?
Omdat deze voorstelling van toepassing is op iedereen, van jong tot oud. Het is een metafoor voor het volgen van leiding, wat wij allemaal in meer of mindere mate (moeten) doen. De regering maakt regels, er zijn regels op school, je werk, maar ook in je vriendengroep. Soms zijn er strakke regels op papier en soms ‘hoort’ het gewoon zo. Ik heb zelf grote moeite met het ‘horen’ bij groepen, terwijl dat soms juist ook heel fijn is. Je hoort ergens bij omdat je niet de enige bent met die baan, die opleiding of die hobby. Maar wat als je het in het gedrang komt omdat je merkt dat je toch wat anders wilt dan ‘hoort’ binnen die groep? Stop je je eigen mening weg? Zeg je er wat van, met het risico dat je er niet meer bij hoort? Ik ben van mening dat de wereld een flink stuk mooier zou zijn als iedereen wat meer zichzelf zou mogen zijn. Dat je gewoon wel doet wat jij wilt en mag zeggen wat jij vindt. Daarom heb ik DE FRiek!FABRIEK gemaakt. Maar natuurlijk kan ik mijn mening niet opdragen aan iemand anders, dus kom zelf maar kijken wat je ervan vindt!

Nou, dat lijkt mij duidelijk: iedereen komen kijken dus!

Zondag 16 april 2017 – Theater aan de Slinger in Houten

Bestel kaartjes voor de generale repetitie om 16:00u

Bestel kaartjes voor de avondvoorstelling om 20:00u

Geschreven door Lisa. Lisa is naast L.O.F. ook blogger. Zij zal als gastblogger komende tijd voor jullie blogs verzorgen. Kijk voor haar persoonlijke blog op www.liesliveslife.com.