Een half jaar geleden kregen we op Instagram een bericht van een van ‘s werelds bekendste sprookjesfiguren. Met de vraag of ze in onze voorstelling een sprookjesboekje mocht opendoen over haar leven. Ondanks dat ze niet met haar echte naam in de publiciteit wil komen, wilde ze per se in de openbaarheid treden over zichzelf. Waarom? We gingen met haar in gesprek en vroegen haar het hemd van het lijf.

WitLOFje, waarom wil je alleen onder een schuilnaam je verhaal vertellen?
“Omdat ik anders het imago van mijn sprookjesidentiteit verander en dan moeten alle sprookjesboeken herschreven worden! Dat helse karwei wil ik niemand aandoen. Toch wilde ik met liefde deze voorstelling met jullie maken; als WitLOFje dan maar! ”

Waarom wilde je juist met ons samenwerken?
“Ik kwam kijken bij jullie voorstelling VERKEERD VERBONDEN in de MetaalKathedraal vorig jaar: Ik vond het erg mooi dat jullie dansten vanuit gevoel. Dat jullie geen mooie sprookjes dansen, maar juist de realiteit achter #lovemylife laten zien. Mijn leven is eigenlijk helemaal geen sprookje. Maar dat weet niemand omdat mijn verhaal eindigt met ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.“

Maar je bent toch beeldschoon en gelukkig met je knappe prins? Wat is er nog meer te vertellen dan?
“Beeldschoon nadat ik gephotoshopt ben ja! Ik ben helemaal niet ontevreden over mezelf, maar als ik wakker word zie ik er echt niet zo uit als op al mijn foto’s! En – even tussen ons – mijn prins is ook echt niet zo knap als jullie hem kennen 😉 Onze relatie is best okee, maar net als iedereen hebben wij ook periodes dat we elkaar even niet zo leuk vinden. Dan begrijpen we elkaar niet en praten we een paar dagen niet tegen elkaar. “

Dat hadden we niet verwacht van een sprookjesfiguur!
“Dat klopt. En omdat ik zelf ook in mijn eigen sprookje geloofde vond ik dat ik perfect moest zijn. Beeldschoon en altijd gelukkig. En soms word ik ook heus wel wakker met een wijsje in mijn hoofd. Maar er zijn ook dagen waarop ik een donkere mist in mijn hoofd heb. Of een begrafenis in mijn hoofd voel. Ik probeerde me dan wanhopig toch heel gelukkig te voelen. Op instagram wilde ik een enthousiaste #lovemylife post plaatsen of een beeldige selfie, maar ja, het lukte me niet om zonder photoshoppen een mooie foto te maken. Ik begon een hekel aan mezelf te krijgen op bepaalde dagen waarop ik me ineens angstig voelde en niet meer met de trein durfde te reizen, bang voor een ongeluk. Toen ik zonder reden een enorme woede aanval kreeg, vond mijn prins het welletjes. Hij eiste dat ik mezelf eens even goed liet nakijken. “

En?
“Uit onderzoek bleek dat er eigenlijk niet zoveel mis is met mij. De afgifte en regulering van de stofjes in mijn hoofd is soms een beetje uit balans. Daardoor voel ik me dan ineens depressief of juist heel vrolijk. Ik kan mezelf onder andere helpen door genoeg te slapen en een beetje gezond te eten. Nou ja, gelukkig houd ik enorm van appels! …eh, witlof natuurlijk! “

Waarom wilde je hier een voorstelling over maken?
“In het begin vond ik het heel moeilijk om met mezelf te leven, omdat ik vond dat ik perfect moest zijn, net zoals mijn medesprookjesfiguren. Maar toen ik er met hen over sprak, merkte ik dat ik helemaal niet de enige ben met dit soort mood swings! Ik dacht, nou lekker dan, waarom zijn we daar dan niet wat opener over? Als we allemaal zo lekker perfect doen naar de buitenwereld dan lijkt het eigenlijk alsof niemand een keer een minder fijne dag mag hebben. Dus ik wil graag heel openhartig zijn over mijn imperfectie en vertellen dat zelfs een schijnbaar perfect sprookjesfiguur last kan hebben van mood swings. En niet alle moods zijn vervelend hoor; op de dagen dat ik me verliefd voel of juist heel rustig geniet ik volop! Doordat ik een sprookjesboekje opendoe over mijn echte leven, hoop ik dat iedereen ziet dat ik niet volmaakt ben. En in het verlengde daarvan dat je dat zelf dus ook niet hoeft te zijn; let’s get real! “

Vind je dat wij jouw verhaal goed uitbeelden?
“Ja! Jullie hebben zeven moods uitgekozen: vrolijk, depressief, boos, verliefd, angstig, geinspireerd en rustig. Omdat jullie allemaal die allemaal een andere kleur geven, verandert de beleving ook telkens. Jullie dansen de stofjes in mijn hoofd, terwijl ik ondertussen al moodswingend heerlijk mezelf kan zijn! Ook vind ik het heel tof dat Thomas Scholz projectiebeelden heeft ontworpen voor WitLOFje & de zeven mood swings. Hierdoor beleef je nog meer hoe het is om bijvoorbeeld een donkere mist in je hoofd te hebben of juist vurig boos te zijn. Maar verder verklap ik niks, hoor! Iedereen moet komen kijken, want het wordt een spektakel!

WitLOFje & de zeven mood swings – Theater aan de Slinger

witlofje-poster

Koop hier je kaartje!
2 juni 2019 – 20:00u: TICKETS

9 juni 2019 – 16:00u: TICKETS

9 juni 2019 – 20:00u: TICKETS